Boban Kocev (1989. Pirot) diplomirani je novinar sa dugogodišnjim iskustvom u radijskom novinarstvu.

Junaci književnih dela – najbolji prijatelji

Još kao srednjoškolcu, u svom rodnom gradu Pirotu, najbolji prijatelji za vreme školovanja i odrastanja mu postaju junaci knjiga iz školske odnosno gradske biblioteke. Oživljavao je, zamišljao i pričao priče sa junacima knjiga koji su mu dosta pomogli kasnije da sliku prenese u radijski program – kroz mikrofon do zvučnika onoga ko ga sluša. Nije kupovao burek urednicima, ali je „vešto krao zanat“. Prve radijske korake napravio je u 8. razredu, kada se prijavio za volontiranje u lokalnoj radio stanici „Tanuki“ gde je uz pomoć iskusnih voditelja programa uspeo da savlada strah od mikrofona i počeo sa prezentovanjem reklama. Već u srednjoj školi, samo dve ulice iza ove radio stanice, svoje mesto pronalazi u medijskoj kući „Sport plus“ – lokalnoj radio stanici gde nakon par meseci dobija i svoju autorsku emisiju koja se bavila problemima srednjoškolaca i svim slatkim mukama tinejdžerskog perioda. Upravo je ta dodatna – vannastavna aktivnost uz pouke iz filma „Crni Bombarder“ ali i svo ono danonoćno čitanje vesti iz novina i sinhronizacija reklama ispred ogledala uticala na to da nakon završene Gimnazije u Pirotu, sa prirodno – matematičkog smera svoje obrazovanje usmeri ka društvenim naukama. Odlučuje se sa žurnalistiku na Fakultetu humanističkih nauka u Nišu.

Student u velikom gradu sa honorarnim poslom u struci 

Svoj prvi radijski angažman, Piroćanac u velikom gradu – Nišu, brucoš novinarstva, pronašao je u lokalnoj radio stanici „Banker“ gde je bio voditelj dnevnog i noćnog programa, autor i voditelj emisija o studentima, mladima, kulturnim i noćnim dešavanjima. Na predlog gđe. Aleksandre Strahinić, pr-a Studentskog kulturnog centra u Nišu, svoj profesionalni rad nastavlja u medijskoj kući RTV 5 iz Niša, sa primarnim poslom na radio Petici. Neko vreme je u RTV 5 iz Niša bio član i televizijske dnevno – informativne redakcije i voditelj programa na radio Petici, ali je ljubav zvana radio bila jača te se definitivno i opredelio da do kraja studiranja svoju priču prenese slušaocima radio Petice. Još jedna preporuka usledila je tokom rada u pomenutoj  medijskoj kući. Urednica programa radio Petice, gđe. Marijana Prokopović, predložila je da dva meseca bude praktikant u srpskoj redakciji Deutsche Welle u Bonu u Nemačkoj, gde je bio angažovan u dnevnoj redakciji koja  je podrazumevala uređivanje i prezentovanje vesti. 

Strah od gubitka radnog mesta nad kojim je nadjačala ljubav ka poslu…

Nakon ove dvomesečne edukacije u Nemačkoj nastavio je svoj rad u RTV 5 iz Niša do njenog zatvaranja – 2012.godine. Te iste godine, odlučuje da sa svojim kolegama, koji su  takođe bili zaposleni, osnuje radio stanicu civilnog sektora – Super radio Niš. Stečaj koji je proglašen u kompaniji RTV 5 kao i ogromna ljubav prema radiju i novinarstvu motivisalo je troje njih da pokrenu Super radio kao i organizaciju civilnog sektora – Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin. Boban je bio predsednik upravnog odbora ove organizacije kao i voditelj i autor emisija na Super radiju.

Novo iskustvo, novo saznanje i dodatno usavršavanje…

Na poziv direktora radija Glas Pravoslavne Eparhije niške, g. Miodraga Živkovića, nastavlja paralelni rad na dve radio stanice u Nišu – Super radio i radio Glas. S obzirom na to da nije imao iskustva u crkvenom izveštavanju i rada u crkvenim medijima, ovaj poziv je prihvatio kao šansu za nova saznanja, način rada kao i dopunu znanja u medijskom izražavanju. Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške je njegovo poslednje profesionalno angažovanje gde je bio autor i voditelj emisija do marta 2019. godine.