Krupajsko vrelo – blago koje nam je svima dostupno zahvaljujući niškoj slagalici

Opštepoznati nacionalni parkovi kojima se svakodnevno divimo, ove sezone stali su rame uz rame sa blagom smeštenim na dnu zlatne pećine u Homoljskim planinama. Ukoliko još uvek niste posetili Krupajsko vrelo – pravo blago ovog kraja, u oktobru vam se pruža još jedna prilika.

Kako do Krupajskog vrela? 

Turistička agencija „Puzzle group“ iz Niša organizuje jednodnevni obilazak Krupajskog vrela u nedelju 4. oktobra 2020. godine, a prema poslednjim informacijama ostalo je još samo par mesta. U pitanju je izlet kojim će svi putnici koji budu krenuli obići i Ravanicu, Resavsku pećinu, vrelo Mlave, Zaječar kao i pomenuto Krupajsko vrelo.

Ovaj raj na zemlji svakako morate da posetite bar jednom u svom životu, a Krupajsko vrelo je izvor istoimene reke koje se nalazi između sela Milanovac i Krupaja u podnožju planine Beljanice.

Svi oni koji su posetili ovo izletište saglasni su sa činjenicom da prizori oduzimaju dah, što ste verovatno i primetili na osnovu objava na društvenim mrežama. „Izgleda da nismo ni svesni kakve lepote krije naša zemlja“ komentar je jedne putnice nakon prethodnog putovanja u organizaciji agencije „Puzzle group – Niš“ koja je ove godine pokrenula turističko edukativnu akciju „Upoznaj Srbiju da bi je više voleo”.

Jak termalni izvor sa temperaturom vode od 26,5 stepeni nalazi se u blizini vrela, a istraživanjem se došlo do dubine od 123 metra, dok se temperatura na samom izvoru kreće od 9 do 11°C.

Iako smo se ranije češće odlučivali da otputujemo u druge države „kako bi imali šta da vidimo i obiđemo“ nakon samo ovog jednodnevnog izleta u organizaciji agencije „Puzzle group – Niš“ imaćete milion ideja za vikend jeftina putovanja u Srbiji.

Cena aranžmana je 1200 dinara, a prevoz uključuje usluge pratioca grupe, prevoz na navedenoj relaciji kao i sve ostale organizacione troškove agencije. Ukoliko želite da tog dana posetite i Resavsku pećinu, moći ćete i to uz doplatu od 350 dinara za cenu ulaznice.

Program putovanja:

Polazak sa parkinga kod „Tempa“ u jutarnjim časovima i put prema manastiru Ravanica.

Dolazak u manastir Ravanica, koji je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“.

Nakon obilaska Ravanice polazak ka Resavskoj pećini. Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije. Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u Centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca , u krečnjačkom brdu Babina Glava , na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji .
Nakon obilaska pećine uputićemo se ka Krupajskom vrelu. Po dolasku u Krupajsko vrelo predviđeno je slobodno vreme za razgledanje I uživanje u lepotama vrela. Krupajsko vrelo koje na površini stvara kraško jezero, svojom jedinstvenom lepotom neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Obilazak Krupajskog vrela i nastavak puta ka vrelu Mlave. Samo vrelo ima izgled manjeg jezera i, u stvari, predstavlja potopljenu vrtaču okruženu planinskim visovima Kondžila i Vrelske Padine .
Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti, a zatim nastavak puta ka Zaječaru.

Po dolasku u Zaječar predviđeno je slobodno vreme u centru grada. Nastavak puta ka Nišu.

Planirani dolazak na parking „Tempa“ je u večernjim časovima.

Prijave: SMS ili poziv na 060/631-03-42