„Ćerka“ proglašena najboljom predstavom Nišvil džez teatra

Foto: Nenad Petrović
Žiri ovogodišnjeg Nišvil džez teatra jednoglasno je odlučio da se najboljom predstavom proglasi komad „Ćerka“ , u režiji Džil Grinhaudž (Jill Greenhalgh), koja je urađena u saradnji sa lokalnim izvođačima, amaterima, ali i profesionalnim glumcima. Nagrada za najbolje korišćenu muziku dodeljena je predstavi „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića.
Predstava „Ćerka“ pripada zazovnim prostorima performativnog istraživanja koji pomeraju granice teatra. Dokumentaristički utemeljena, intimna i ispovedna, predstava ostavlja snažan utisak na gledoca zbog neodoljive iskrenosti pristupa. Desetak izvođačica otkrivaju svoje intimne misli i sećanja o svojim majkama, ukazujući na svevremenu važnost suočavanja sa svojim emocijama.
Muzika u predstavi „Žene iz Troje“ višeznačno gradi ključni, tragički duh igre. Ponekada je suptilna i nenametljiva, diskretno nameće tamne, klaustrofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog.