Temišvar – ljubav na prvi pogled

Da sam već bio u ovom Rumunskom gradu verovatno bih naslovio članak „Temišvar – povratak staroj ljubavi“ ali to ostavljam za moje naredno putovanje, tako da ću sada biti iskren….zaljubio sam se na prvi pogled. Zaljubio se u ljude, lepotu, čistoću, arhitekturu…zavoleo sam ovo mirno mesto kao što bi neki rekli „na prvu loptu“.
Možda će neko stidljivo objaviti po koju fotografiju sa putovanja u Temišvar ili progovoriti koju reč, jer ipak to nije „top destinacija“ ali ja sa ponosom mogu reći „posetio sam ovaj grad i posetiću opet, pisaću opet“.
Izlet do malog Beča, kako ga mnogi nazivaju, orgnizuje turistička agencija „Epic holiday“ iz Niša, jedna od retkih agencija koje se tokom leta ne fokusira samo na aranžmane za letovanja već nudi i avanturistima vikend izlete iz ovog grada. Putnika koliko hoćeš, razloga za putovanje koliko hoćeš ali je nesporno bilo pitanje organizatorima putovanja: „kada je naredni izlet?“.
U samom centru grada, ukoliko ste prvi put u Temišvaru, svakako vam preporučujem da uz vodiča obiđete Sabornu pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom Đorđu iz 1748. godine, Vladičanski dom, Trg Ujedinjenja, Trg Slobode sa zgradom Garde i zgradom Gradskom kuće.
Lepo uređeni trgovi krase ovaj grad, a takozvani Trg Pobede može se pohvaliti i najstarijom gradskom zgradom – dvorac Huniazilor iz 15. veka koji je danas muzej Banata sa cenom ulaznice oko 6,5 evra. Svakako je vredno posetiti i najmlađi gradski trg, izduženog oblika sa nizom palata iz zadnjih decenija Austrougarske vladavine i statuom vučice, Romula i Rema koju je Temišvar na poklon dobio 1962. godine.
Jedan od najvećih gradova Rumunije, na samo četrdesetak kilometara od granice sa Srbijom dobio je ime po reci Tamiš, reci koja danas ne protiče kroz grad jer je nekada ovu oblast često plavila i činila močvarom. Tamiš je vremenom pomeren van gradskog područja, ali je zato ostalo ime grada čija arhitektura i celokupan izgled podsećaju na stari deo Beča te ga i mnogi nazivaju „Mali Beč“.
Ukoliko se plašite lutanja u drugim gradovima – ne brinite ovde je sve smešteno u samom centru tako da nema lutanja. Gradom ćete šetati čistim ulicama, sa dosta zelenila, pregršt lampiona i predivnim arhitektonskim građevinama.
Zanimljiva činjenica za one koji posećuju kvizove svakako je i podatak da je Temišvar prvi grad u Evropi koji je dobio električnu uličnu rasvetu i to 1884. godine te eto možda i odgovra na to odakle toliko uličnih svetiljki u samom gradu.
Iako je ovo studentski grad, tokom dana nećete videti mnogo ljudi, osetićete spokoj ali i sve čari mirnog dela Banata. Nema preglasne muzike, nema punih kafića, nema saobraćajne gužve i nervoze, a ovaj grad će vas definitivno osvojiti svojom čistoćom, lepo uređenim trgovima, fasadama, opuštenim načinom života ljudi, a ko zna možda i odličnim šopingom.
Ovog puta nisam istraživao sve čari šoping mola koji je smešten u samom centru grada jer je ipak bilo taman dovoljno vremena da se uživa u svakom ćošku Temišvara, ali i pronađu pravi uglovi za fotografisanje.
Svako ko voli da putuje, a plata mu kasni ili je primio platu i želi šoping preporuka je Temišvar.
Gužve i čekanje na granici ne treba da vas demotivišu, samo se prepustite vašem jedinstvenom putovanju banatskom ravnicom.