Da li ste i vi „idiot“ u pozorištu?

FOTO: RADULE PERIŠIĆ
FOTO: RADULE PERIŠIĆ

Da li ste i vi „idiot“ u pozorištu?

Ne, ne govorim u ovom tekstu o komadu „Ko je ovde idiot?“  ruske spisateljice Muze Pavlove iz 1903. godine. Govorim o pravim, jedinstvenim idiotima koji posećuju pozorišne predstave.
Obožavam da gledam predstave u Narodnom pozorištu, Pozorištu lutaka, Akademskom pozorištu Studentskog kulturnog centra i zaista me nerviraju svakojaki idioti koji posećuju ove ustanove i ne znam zašto su kupili karte. Pomislio bi čovek (da kada je reč o Narodnom pozorištu) kupe kartu na sniženju na ulici za 100 dinara, pa ajd da posete i vide kakva je to institucija. Ali ne, idiota ima i na drugim pozorišnim događajima (za koje je potrebno izdvojiti više od „simboličnih“ 100 dinara).
Nekoliko, skoro uzastopnih, dana sam posećivao pozorište, kako bih primetio kako publika reaguje na razne tipove predstava u niškom Narodnom pozorištu. Tako sam u subotu odgledao predstavu „Made in Niš“ u nedelju takozvanu muzičko – scensku fresku „Amanet“, a u utorak predstavu „Muškarčine“  i došao do svoje definicije idiota u pozorištu.
Iako je početak predstave zakazan za 20 sati, gospodin i gospođa idioti svoje prve korake u sali teatra imaju u 20:10, pokušavaju nekako da se „ubede“ sa razvodnicima koji ih na kraju puste da pogledaju predstavu. Međutim, tu nastaje problem! Pobogu kako gospodin idiot, alfa mužjak, koji je „pošteno platio svoje mesto“ da sedi na mesto „koje nije njegovo“. Pokušavaju nekako zaposleni da idiotu stave do znanja da je predstava počela, i da se zauzima prvo slobodno mesto.
E, sada kada je gospodin idiot očarao svojim sposobnostima tihog urlikanja gospođu idiotkinju, udvaranje može da se nastavi. Gde ćeš lepšu atmosferu: prigušena svetla, tišina, udobna sedišta, kokice, čips, gazirani sok i jedna pomorandža (pošto je gospođi toliko dozvoljeno po najnovijoj dijeti). Počinju razgovori o detinjstvu, o asocijacijama na scene iz predstave ali i o tome gde je kupljena garderoba koju su obukli za pozorište. Gospodin se pohvalio svojim  pocepanim farmerkama, i novim patikama modela XDL6579; dok je idiotkinja govorila o akcijama u tržnom centru, gde je baš danas, kupila mini suknju i nove cipele sa „petnaesticom“ i to namenski za ovu predstavu. Pa da, idioti!
„Jao kakva divna scena“ pa ovo mora da se slika, prozbori malo tiše idiotkinja i „opali“ blic, pa još jedan i još jedan…sve dok slika nije dovoljno dobro ispala za Instagram i haštag #100happydays. Kod nje sledi objavljivanje slika, a kod gospodina klopa i to tik pošto su glumci dobili prvi aplauz (ovo mu dođe kao: „mi još nismo krenuli, a ti već ždereš“- domaći film „Tito i ja“). Dobro pa su čips i ostale grickalice otvorene dok je trajao aplauz te se nije čulo šuškanje, ali se sada i oseća očaravajući miris. Mirisna nota napravljena od najfinijeg ukusa pice i sira pomešana sa dva fensi parfema kao stvorena je za idiote u pozorištu.
Ukoliko ste mislili da je ovo sve što gospoda i gospođe idioti rade u pozorištu, prevarili ste se. Ali, kako pravila pisanja na interenetu kazuju da „predugačak tekst smori ljude“ evo da skratim. Ono što vam sada predlažem, jeste da odgovorite na test pitanja koja ću vam postaviti u nastavku teksta, i ukoliko imate makar i jedan odgovor sa „da“ mogu vam reći da ste ponosni vlasnik titule „idiot u pozorištu“. I naravno odmah nakon toga rezultat objavite sa ponosom ističući da ste pozorišni idiot i to na vašem profilu sa haštagom #100happydays.

Test: Da li ste pozorišni idiot?

– Da li vaš stajling za pozorište obuhvata trenerke, mini suknje, šorceve, iscepane farmerke, papuče?
– Da li koristite prejake parfeme kako bi i oni u poslednjem redu osetili vašu novu parfemsku vodu?
– Da li je vaš životni moto: „Mene svi čekaju“ te i zbog toga kasnite u pozorištu?
– Ukoliko se vaše sedište nalazi u sredini reda, i morate podići druge posetioce kako biste prošli, da li im okrećete „vašu utegnutu zadnjicu“?
– Da li volite da bolesni, sa kijavicom, kašljem, temperaturom dolazite na predstave?
– Da li volite „kikiriki, semenke, zanimacijeeeeeeeeeeeee“ da konzumirate u pozorištu? A sve to da proterate kojim sokom?
– Da li volite da se dopisujete, šaljete mejlove, slikate i uopšteno isprobavate sve mogućnosti vašeg novog pametnog telefona, i sve to, naravno, u pozorištu dok traje predstava?
– Da li volite da fotografišete ili snimate scene iz predstave?
– Da li volite da „dižete“ noge na sedište ispred vašeg?
Za kraj bih samo pojasnio reč idiot i idiotkinja za sve one koji su se pronašli, pardon, za sve one koji su čitali do samog kraja kako bi pronašli elemente za tužbu. Dakle pojašnjenje za vas glasi: Dragi moji, ovde sam reč „idiot“ upotrebio u njenom izvornom starogrčkom značenju. Dakle, ja za vas tvrdim da ste vi zapravo „ljudi neupućeni u javne poslove, neznalice“ (pogledajte definiciju reči „idiot“ u enciklopediji „Vikipedija“), a pošto ste neznalice i to pre svega pozorišnog bontona, predlažem vam da pitate čuveni Google